Skrevet av Johannes F Haanes
Latvia er det midterste av de tre baltiske land på østsiden av Østersjøen. I nord grenser landet til Estland, i syd til Litauen. I Sverige og Danmark kalles landet Lettland. Det bor ca. 1,87 milloner mennesker i Latvia, av dem er 62% «etniske latviere», resten for det meste russere og hvite- russere samt ukrainere, polakker og litauere.
Latvia fikk sin uavhengighet i 1918. Landets grenser ble trukket langs språkgrensene til nabolandene. Landet ble okkupert av Tyskland og Russland 1940-1991. Latvia er et nordisk naboland.
Det latviske språk utgjør sammen med det litauiske den baltiske grenen av de indoeuropeiske språk. Noen få latviske ord minner oss om at vi tilhører samme språkgruppe: bërns – barn, bralis – bror, snigt – snø, tris – 3 er eksempler.
Latvisk kultur bygger, som den norske, dels på gammel bondekultur, dels på kristne tradisjoner
Riga har over 900 000 innbyggere og er en kulturby av rang. Gamlebyen byr på et rikt utvalg av kirker, handelshus og andre historiske bygninger. Utenfor ligger områder i klassisk og nyere stil, ikke minst er jugend-stilen rikt representert. Mellom den gamle og nye bebyggelsen finner man velholdte parker Kulturlivet blomstrer. År 2001 feiret byen sitt 800-årsjubileum og i 2014 er den offisiell «europeisk kulturby». Man vil oppleve et yrende folkeliv, nasjonal kultur, sang- og danseopptredener, musikk- og teaterforestillinger.
Utenfor Riga merker man at Latvia fremdeles er et jordbruks- land. En gang ble det betegnet som Europas kornkammer. Mindre byer ligger spredd omkring. Kirker, slott, borger, parkanlegg og gammel bebyggelse minner om gamle dager. Mange steder avholdes det sommerfestivaler.
Lenker:
- Latvia i Store Norske Leksikon
- Latvias historie i Store norske leksikon
- Latvias geografi i Store norske leksikon
- Latvias økonomi og næringsliv i Store norske leksikon
- Latvia Institute, Welcome To Latvia
Historisk animasjonsfilm om Latvia (kortversjonen), laget av «Animācijas brigāde»